Haljina "Grkinja"

Ovu divnu haljinu lako ćete sašiti ručno, bez šivaće mašine.

Takozvani "drapirani" model uvela je u modu francuska kreatorka Madam Gre, koja je šila svečane haljine za Marlen Ditrih, Grejs Keli, Barbaru Streisend i Žaklinu Kenedi.

 


Materijal:

- tanak ili srednje tanak žersej - dve dužine od ramena do poda
- oko 3,5m satenske trake
- makaze
- krojačka kreda i santimetar
- igla i konac za šivenje

Originalni model ima satensku traku obavijenu ispod grudi i oko struka. Moja verzija je sa manjim izrezom, jednom trakom ispod prsa i dve trake vezane malo ispod ramena.


Krojenje i šivenje:(Objašnjenja na crtežu odozgo nadole: zadnji deo, linija ramena, vratni izrez, prednji deo)

- Kao na crtežu, odredite sredinu tkanine i nacrtajte vertikalnu liniju direktno na materijalu s naličja - to će biti vratni izrez, oko 15cm.


- obucite haljinu i obeležite željenu dubinu izreza direktno na figuri: ako želite seksepilnu haljinu, napravite izrez do struka; za konzervativniju varijantu zadržite se na dubini do ispod grudi (u oba slučaja modeli će izgledati kao sasvim različite haljine)

- skinite haljinu i razrežite obeleženi izrez makazama.

- špenadlama naberite tkaninu na ramenima.

- obucite haljinu okrenutu na naličje, obavijte ili vežite satensku traku preko tkanine u visini grudi, naberite tkaninu prema telu ispod trake i pričvrstite tako dobijene nebore špenadlama. Isto ponovite i sa satenskom trakom na pojasu.

- rukom prišijte nabrane delove tkanine iglom i koncem (bodovi mogu biti i nepravilni, jer ćete ih ionako odozgo zatvoriti drugom trakom).

- nabirajući lepe faltice prema figuri, učvrstićete prednji i zadnji deo haljine.


- rukom prišijte satensku traku za haljinu.Da bi ovako ručno izrađena grčka haljina lepo stajala, a takođe bila laka za oblačenje i svlačenje, treba uraditi i kopčanje na trakama: na kraju prednje trake našijte dugme, a na kraju zadnje napravite petljicu. Ovako urađena haljina nema bočnih šavova ispod struka.


Na donjoj slici pokazana su tri načina pričvršćivanja traka za zadnji deo haljine.


Tekst koji sam prevela sa ruskog sajta možete pročitati ovde

Još varijanti i krojeva grčke haljine, doduše na ruskom jeziku, možete pronaći ovde