Dve Ciganske Suknje

Neću biti politički korektna, pa reći da volim romsku, već cigansku muziku. Za mene reči Cigani i ciganski nisu pogrda ni podsmeh, već označavaju nešto lepo, šareno, veselo, ali i duboko tužno, skitalačko, obavijeno vatrenom stradalničkom dušom i prelepom muzikom koja sve gore pobrojano uobličava u jednu neponovljivu celinu.


Osim ovog vatrenog muzičkog pravca, volim i ciganski stil oblačenja - više naginjem ka šarenilu i jarkim nijansama crvene boje nego ka smirenosti jednobojnog. Zato ovde želim da podelim dva prelepa modela jako širokih sukanja urađenih u tehnici pletenja na okruglim iglama.


Slike i uputstvo su iz ruskog časopisa Žurnal MOD 551
Suknje možete uraditi od ostataka raznog prediva, što ni jednoj ozbiljnoj, dugogodišnjoj pletilji neće manjkati.


Predivo može biti različitog sastava, ali i različite debljine, jer se nekoliko niti može upresti u jednu deblju, samo je bitno lepo složiti boje i naoružati se dugaaaaačkim iglama za pletenje u krug. Kod obe suknje izrada se sastoji u tome da, nakon što uzmete svoje mere, ispletete komade od struka do kuka prateći liniju svog tela. Zatim komade od kuka nadole započinjete duplo većim brojem petlji nego što je bio prethodni. Na taj način dobijate ogroman broj petlji na igli, ali rad ide brzo, jer se boje smenjuju na svakih 5-15cm. Između svake pruge pletu se tanke bordurice ili obrnutim petljama (model gore) ili u ažur mustri (donja suknja).


Konačno, po završetku, gornju ivicu suknje savijte ka unutra, kroz nju provucite lastiš i spremni ste za provod, šetnju, ples...