Karirano ćebenceMaterijal - debelo predivo raznih boja, 1,5-2kg (količina zavisi od željene veličine); heklica br. 3,5; debela igla za šivenje trikotaže.

Uputstvo - odaberite crtež, t.j. veličinu i boje karo dezena, razvrstajte predivo po bojama i izračunajte broj pruga na osnovu količine boja vašeg prediva. Za osnovu ćebeta heklaćete mrežu prema Šemi A, započinjući na sledeći način: iskukičajte dugačak lanćić od parnog broja petlji + 3 lančića za okretanje i prvi red uradite visokim stubićima (s 1 navijutkom) željene dužine, a ostatak lančića odsecite. Dalje heklajte pruge kao na fotografiji ili bojama po svom izboru, i to visokim st. sa po 1p. razmaka (kao na šemi A).


Šema A
Po završetku dovoljne dužine ćebenceta, pomoću debele šivaće igle uspravno provlačite po 3 niti preostalog prediva između vis.st. od jednog kraja do drugog. Za rese ostavite dovoljno dugačke niti sa obe strane platna. Početak provučenih niti učvrstite iglom na petljicama lančića urađene mreže ili između stubića. Prilikom provlačenja niti, trudite se da ne stežete platno previše, ali ne treba da bude ni suviše labavo, već provučena nit treba tesno da leži između stubića i formira kompaktnu strukturu. Da biste na prekrivaču dobili kvadrate, ponavljajte redosled izmene boja i broj redova onako kako ste radili i na mreži. Nakon što završite provlačenje niti, postavite ćebence na vlažnu tkaninu, poravnajte ga i pažljivo ispeglajte, dovodeći ga do pravilnog oblika i željene veličine. Ostavite ga da se potpuno osuši. Proštepajte prekrivač duž ivica na kojima su rese da biste ih osigurali od paranja. Niti resa poravnajte makazama.