Suknja "Jesenje Lišće"

Preuzeto i prevedeno sa sajta "Мамины Ручки" 


Neponovljiva i očaravajuća igra motiva listova klena, koja liči na tepih u vidu opalog lišća, daće vam mogućnost da iskombinujete omiljene boje jeseni. Ovaj model iznova i iznova podstiče naše autore da stvaraju sopstvene varijante, urađene po motivima modela Olge Žukove.


Veličina: 46-48        Materijal:

  • 800gr prediva "Iris" u dve nijanse žute, boje senfa i braon boji;
  • Heklica br. 1,5-2;
  • Široki lastiš za pojas

Oznake na šemi

crna tačkica = petlja lančića
luk = vezivna (mrtva) petlja
uspravna crta sa 3 poprečne crtice = stubić sa 3 navoja

Uputstvo

Suknja je urađena spajanjem motiva "klenov list" prema osnovnoj šemi tehnikom irskog kukičanja.

Gornji deo formiran je od listova crne boje.
Donji deo je gušća, raznovrsnija i šarenija pletenina na kojoj posebni motivi, koji se prepliću, prekrivaju jedni druge u haotičnom nizu, imitirajući pokrivač opalog lišća.

Započnite glavni motiv na sledeći način: zatvorite u krug lančić od 8 petlji i kukičajte ukrug 1. i 2. red. Dalje heklajte osnovu lista od 10 delova redovima sa okretanjem, koji se smanjuju u svakom redu za po jednu laticu (pogledajte šemu).

Da biste dobili listove različitih veličina, kukičajte manji broj redova.

Isheklane motive položite na kroj od papira koji ste nacrtali u prirodnoj veličini, licem na gore (pogledajte crtež 16), sastavljajući ih u celinu. Na gornjem delu rasporedite listove jedan uz drugi, a na donjem delu naizmenično jedan preko drugog. Raspored koji vam se najviše dopadne fiksirajte špenadlama ili firc bodom. Listove prišivajte nitima u boji motiva.

Pojas na gornjoj ivici suknje isheklajte stubićima s jednim navojem u širini 8cm. Zatim presavijte pojas na pola prema unutra i zašijte ga. U pojas uvucite lastiš i suknja je gotova.