Najlepši šešir na svetu :)


Model ovog prelepog šešira objavljen je u časopisu Žurnal MOD, izdanje Šeširi 561 (Журнал МОД, Шапочки 561)

 (Preuzeto i prevedeno na srpski jezik sa sajta: knit-models)

Veličina: 56-57 cm

Materijal:
- 200gr prediva (60% vune, 40% akril; 450m = 200gr) u sivoj boji;
- 50gr prediva "Velur" (pliš) (100% akril, 600m = 100gr) u biserno-sivoj boji;
- 3 kalema tanke žice (po 10m) za pletenje perlica;
- rigelin;
- heklica br. 3,5.

Rigelin beli
Rigelin crni

Izrada šešira

Počnite od dna šešira. Nanižite 5pl, zatvorite u krug mrtvom petljom i u njega uradite 6nst, a 7.nst uradite u mp osnovnog lančića. Nastavite rad spiralno, dodajući po 6p u svakom krugu kao na šemi 2.

VAŽNO! Sve nst treba raditi ubadajući kukicom u zadnji beočug petlje. Na taj način kasnije ćete moći da uradite ukrasno opheklavanje, ubadajući kukicu u slobodne petlje koje će ostati na licu pletiva.
Kada prečnik dna šešira bude 13cm, kukičajte naizmenično jedan krug sa dodavanjima, a jedan bez, dok širina tela šešira ne dostigne 26cm kada je presavijeno. Nastavite rad bez dodavanja dok visina tela ne bude 16cm.

Sada počnite izradu oboda. Širina oboda ovog šešira postepeno ide od 10cm s jedne do 12cm sa suprotne strane (vidi crtež 2). Takav oblik oboda radi se na sledeći način: jedna grupa petlji na spirali hekla se nst, sledeća grupa poluvisokim st, a sledeća vst (s jednim navijutkom). Broj petlji određuje se individualno, merenjem, t.j. brojanjem petlji. Povećavanje oboda u pun krug u tom slučaju zavisi od nekoliko stavki. Dužina okrugline svakog sledećeg kruga pri kukičanju iste vrste subića povećava se ravnomerno dodavanjem podjednakog broja petlji u svakom redu. U grubim crtama, za krug koji se kukiča vst - 12 dodavanja, za krug poluvisokim st - 8, a nst - 6 dodavanja. Prilikom rada jednog dela kruga broj dodavanja treba da bude proporcionalan tom delu.

Da bi telo i obod šešira bolje sačuvali formu, neophodno je dodati na čvrstini. Da biste to učinili, na gotovom šeširu primenite "lančani bod" dvostrukom velurnom (plišanom) niti. Počnite opheklavanje od centra dna šešira i kukičajte spiralno s lica mrtvim petljama u svaku slobodnu petlju šešira: ubodite kukicom u petlju, zahvatite nit s naličja, izvucite je i provucite na lice, ponovo ubodite kukicu u sledeću petlju, zahvatite s naličja, izvucite i provucite kroz petlju na kukici.

Da Vam obod ne bi padao na oči zbog svoje velike širine, i da biste zadržali njegov lep oblik, neophodno je i njemu dodati čvrstinu. Da biste postigli takav efekat, po sredini i kraju oboda ojačajte lančani bod žicom, tako što ćete je provući između isheklanih krugova koje ste uradili plišanim predivom (vidi crtež 2a). Poslednje redove oboda uradite ovako: duž ivice oboda položite uzanu traku rigelina i opkukičajte je nst, ubadajući u nst dva reda niže.

Ova fotografija prikazuje izradu poslednjeg reda oboda na šeširu (nije kao u uputstvu gore sa ubadanjem 2 reda niže), pa šešir možete završiti i na ovaj način.

Šema i kroj: