Suknja u polukrug


Najjednostavniji način da sašijete lepu suknju je da iskrojite 2 komada tkanine u obliku 1/4 kruga i zašijete ih jedan za drugi. Dužina suknje zavisiće od dužine materijala minus oko 30cm za struk. Donju ivicu suknje možete ukrasiti sa 1, 2 ili 3 reda čipkaste bordure.
Materijal

Oko 3m viskozne tkanine, konac za šivenje, lastiš širine 4-5cm za pojas, makaze, šivaća mašina, 3-5m čipkaste trake za borduru (po želji, nije obavezno).

 

Modelovanje

Da biste iskrojili ovaj model, na velikom komadu krojačkog papira nacrtajte 1/4 kruga (za krojenje možete koristiti i stare novine velikog formata). Izmerite obim kukova, dodajte tom broju 3cm i podelite dobijenu cifru sa 3,14. Dobijeni broj će biti oznaka W/2 na crtežu. Izmerite dužinu od struka do članka (ili dužinu koju želite). To će biti dužina suknje (oznaka L na crtežu). Isecite papir u obliku četvrtine kruga.

Krojenje tkanine

Položite tkaninu na ravnu površinu složenu na pola, licem ka unutra. Na tkaninu položite kroj od papira i krojačkom kredom iscrtajte konture kroja na materijalu. Uklonite papir i isecite tkaninu dodajući po 2cm sa svake strane za šavove i porub.

Od ostatka tkanine iskrojte i pojas - pravougaonik širine 12cm i dužine koja odgovara obimu vaših kukova, plus 4cm za šav.

 

Šivenje suknje

Šivaćom mašinom proštepajte "L" stranice suknje. Prepeglajte šavove. Donju ivicu obrubite sitnim cik-cak bodom da bi ivica bila valovita. Pojas presavijte na pola po dužini. Prišijte donju ivicu pojasa za gornju ivicu siknje, prepeglajte šav s naličja. Zatim prepeglajte taj šav i s lica. Unutrašnju stranu pojasa prišijte rukom. Ostavite oko 5cm nezašiveno da biste uvukli lastiš. Lastiš neka bude par cm kraći od obima vašeg struka. Kada uvučete lastiš u pojas, tkanina će se fino nabrati, jer je pojas iskrojen po obimu vaših kukova (a ne struka),  a razlog tome je da možete da se uvučete u suknju jer nema rajsferšlusa ili dugmića.

Na kraju, ako želite, suknju ukrasite sa jednom ili više traka od čipke koje ćete prišiti na oko 10cm od donje ivice.

I, suknja je spremna za šetnju!