Haljina "Vitak struk" (Стройная талия)

Prelepa heklana haljina koja ističe struk.

 

Na ruskim sajtovima sam pronašla nekoliko varijanti ovog modela haljine i želela sam da je podelim sa čitaocima, jer sam pročitala puno lepih komentara u vezi sa njom. Haljina je ženstvena i jednostavna, i smatram da svaka žena koja voli eleganciju treba da ima u svom ormanu jedan ovakav komad odeće.

 

Varijanta br. 1

Ravna ivica vratnog izreza savršena je za žene sa uskim ramenima, jer će ih vizuelno proširiti, ali takođe i za one mršavije i koščatije građe sa manjim grudima. 

Centralni deo struka doseže skoro do grudi; suknja je urađena u obliku "sunca", odnosno u pun krug.
Leđni deo izreza u obliku slova V lepo će naglasiti predeo oko vrata i gornji deo leđa, pa ćete možda poželeti da za ovakvu haljinu podignete kosu u punđu.

Uputstvo za izradu haljine je na ruskom jeziku, ali sa šeme dole levo jasno se vidi postupak kukičanja:
najpre treba uraditi središnji deo, tj. struk, koji se hekla popreko (šemu samo okrenite za 90 stepeni u smeru kazaljke na satu i pratite centralni deo od visokih stubića i lančića). Dužinu odredite prema sopstvenim merama. Zatim se na struk nakukičavaju posebno gornji i donji delovi. Ova varijanta haljine ima rajsferšlus na leđima, pa sve delove radite sa okretanjem iz jednog komada (dakle, leđa i prednjicu zajedno).Evo još nekoliko varijacija na istu temu. Ja sam, lično, oduševljena ovim različitim verzijama, jer svaka pletilja može odabrati oblik koji joj se najviše sviđa i najbolje odgovara figuri.


Varijanta br. 2

Gornji deo je trapezastog oblika. Ovaj model ističe grudi i vrat, pa samim tim privlači pažnju i na lice.

Leđa su zatvorenija nego kod prvog modela.

Ova varijanta nema rajsferšlus na leđima (ili je on premešten na bočni šav) verovatno zato što je otvor vratnog izreza dovoljno širok da se haljina može obući navlačenjem preko glave. Heklani i pleteni odevni predmeti obično su rastegljivi, tako da ovaj model možete isheklati ili ukrug, ili, kao što se vidi na slici, povratnim redovima, pa se na kraju sve ivice sastave šivenjem ili heklanim bodovima.
Varijanta br. 3

Takođe trapezasti izrez, ali suknja je ravna.

Za ovaj model nisam našla fotografiju leđnog dela, ali možete odabrati jednu od prethodne dve varijante.

Ovakav model haljine istaći će obline kod žena koje imaju figuru tzv. peščanog sata.I još nekoliko fotografija sa damama u različitim verzijama ove haljine.

 Dve široke... ... i jedna uska.Koji god od ovih modela da izaberete, sigurno ćete biti zapaženi i upitani:
"Gde ste kupili tu divnu haljinu?" :)


  Sve slike preuzete su sa foruma sajta ОСИНКА