Zimski melanž: šal-kapuljača

U hladnim danima ova zanimljiva šal-kapuljača učiniće Vas lepom, modernom i pomalo tajanstvenom ženom.


Model je iz ruskog časopisa "Žurnal MOD" br. 561, specijalno izdanje posvećeno kapama i šeširima. Osobenost ovog šala je u tome što autorka, Nina Žarkova, predlaže da se ovaj komad asesoara, osim kao kapuljača, nosi i kao suknja ili haljina.

Uputstvo za izradu je prilično jednostavno i obuhvata nekoliko različitih mustri koje smenjuju jedna drugu, pa je i pletenje vrlo zabavno. Šal se radi okruglim iglama, dakle u krug, bez šavova. Donji deo je širok toliko da može da obuhvati rameni deo, a zatim se od trećine na gore sužava na duplo manju širinu i taj gornji deo obavija vrat i glavu.


Uputstvo na ruskom

Materijal

Potrebno je 420gr meliranog prediva, 125m = 100gr (ili predivo u dve različite boje koje ćete držati zajedno dok pletete), i okrugle igle br. 6.

PREDLOG: s obzirom da su različiti bodovi kod ovog modela vrlo lepi i dekorativni, i da se skoro i ne vide u meliranom pletivu, ovaj šal-kapuljaču možete isplesti i od jednobojne vunice da bi lepota rada došla do izražaja.

VAŽNO! Crtež br. 30 na slici gore prikazuje šal složen na pola, dakle ukupna širina donje ivice treba da bude 120cm, gornje 56cm a takođe i sve ostale mere koje se odnose na širinu pomnožite sa 2.

SAVET: Pre pletenja ispletite probni uzorak i na osnovu njega odredite koliko petlji će biti potrebno za širinu od 120cm.

Skraćenice

p - petlja
pp - prava petlja
op - obrnuta petlja

Uputstvo

Na okrugle igle nanižite paran broj petlji, postavite marker za označavanje početka reda, i pletite u krug na sledeći način:
1. mustra - 8cm: rebrastim bodom 2/2 (= 2 pp, 2op).

2. mustra - 10cm: (4 reda pp, 5 redova op) ponoviti 2x.

3. mustra - 9cm pletenice: (8pp, 4op) ponavljati do kraja reda. Ovako plesti 9 redova. U 10. redu uraditi prepletaj za pletenicu: 4pp prebaciti na pomoćnu iglu ispred pletiva, sledeće 4pp isplesti pravo, 4pp sa pomoćne igle takođe isplesti pravo, jednu po jednu; sledeće 4p isplesti obrnuto. Ponavljati do kraja reda. (Uputstvom nije naznačeno dalje pletenje pletenica, ali ja sam uradila još nekoliko redova 8pp, 4op.)

4. mustra - 4cm rebra 2/2, ali u prvom redu širinu šala svesti na duplo manji broj p. To znači da pletete: *(2p zajedno pravo)2x, (2p zajedno obrnuto)2x*. Od * do * ponavljajte. U narednim redovima samo nastavite pletenje 2pp, 2op.

5. mustra - šah-polje: *(4pp, 4op) ponavljati do kraja reda i ukupno 4 reda. Zatim pletite (4op, 4pp) ponavljajte do kraja reda i takođe ukupno 4 reda.* Od * do * ponovite 3x.

6. mustra - 5 redova op, 4 reda pp, 5 redova op.

7. mustra - ažur motiv prema šemi 30, 1x. Na šemi su označeni samo neparni redovi. U parnim redovima pletite petlje onako kako nailaze, a navoje pletite pravo.

8. mustra - 8 redova rebrasti bod 2/2.

9. mustra - 4 reda kovrdžavi bod = 1 red pp, 1 red op.

10. mustra - 24 reda rebra 2/2, 1 red rebra 1/1. Sve petlje završite labavo.