Pleteni stolnjak "Hannelore"


Ovaj božanstveni komad kućnog dekora samo je jedan u nizu izuzetnih projekata čoveka o kome se vrlo malo zna, ali koji je iza sebe ostavio nebrojene ideje, šeme i nacrte za izradu pletenih stolnjaka i miljea.Kada sam na fb stranici videla stolnjak pre 3 godine, odmah sam poželela da ga ispletem. Divne ženice iz moje omiljene grupe "PLETENJE, KUKIČANJE, ŠIVENJE, i sve što nas čini srećnim ..." objavile su šeme i fotografije, lepo smo se družile i pomagale jedna drugoj dok smo zajedno plele ovu krajnje složenu mustru.


Pošto sam napokon završila svoju varijantu stolnjaka, zainteresovala sam se da saznam nešto više o gospodinu Niblingu koji se i sam bavio pletenjem, pa o njegovim izvanrednim dizajnerskim sposobnostima želim da napišem i neku lepu reč ovom prilikom.

Detalj motiva lišća

O ovom izuzetnom čoveku ima veoma malo informacija na internetu, ali evo nekoliko podataka koje sam pronašla i prevela koristeći 2 izvora:

http://thingssoolikes.blogspot.rs/2007/09/lyra-undressed-and-who-is-niebling.html
https://enchantedlacemakers.org/knitted-lace-patterns-from-germany/
Rođen 1903. godine u Nemačkoj, Herbert Nibling je, kažu, naučio da plete kada mu je bilo samo 6 godina. Kao veoma mali dečak voleo je da plete čarape za sebe, ali i za druge kojima su bile potrebne. Jedan izvor navodi da je mladi Nibling pleo i rukavice za vojnike. Nakon završene škole više puta se selio u različite nemačke gradove, voleo je da putuje, ali se konačno nastanio u Frajbergu, gde se nalazio i njegov studio, i gde je završio svoj stvaralački život 1966. godine. 

Niblingove šeme i uzorci bili su inspirisani darovima prirode, naročito cvećem. Sa brojnih putovanja uvek je donosio pregršt raznolikih biljaka, čije lišće i cvetove je koristio u svojim radovima kao osnovne motive.  Glavno interesovanje bili su mu stolnjaci i miljei, ali su ga zanimale i druge forme kućnog dekora, kao što su keramika i tkani tepisi. Ipak, uvek se iznova vraćao ukrasima za stolove i vitrine. Treba spomenuti da je osmislio i nekoliko šara za šalove kao deo narodne nošnje različitih evropskih naroda kao što su Švajcarci, Nemci, Francuzi, Španci.

60-ih godina XX veka Ana Burda otkupila je prava za objavljivanje njegovih šema i od tada se Herbertovi nacrti objavljuju u časopisima Burda i Anna Burda. Mnoge od njegovih ideja aktuelne su i danas, prevođene su i tumačene na mnogo svetskih jezika, a knjige o radu Herberta Niblinga sa šemama i ilustracijama za ručno i mašinsko pletenje popularne su i ovom novom dobu naprednog razvoja tehnike, što umnogome govori o njegovom izuzetnom talentu i doprinosu svetskoj baštini ručnog rada.

Šema za "Hannelore" stolnjak: