Šarena mrežasta haljina

Veličina - 36/38 (S/M)

Model je objavljen u ruskom časopisu Žurnal MOD, br. 513

Za ovu haljinu potrebno je:
- Po 150 gr narandžastog, tirkiznog i ljubičastog prediva (100% pamuk)
- 50 gr zlatnog lukresa (svetlucavo predivo)
- Heklice br. 1,5; 2; 2,5
Uputstvo

Ova haljina radi se file tehnikom (kao što se kukičaju stolnjaci), a oduzimanje za strukiranje postiže se kako promenom debljine heklice, tako i oduzimanjem petlji na bočnim stranama.

Najpre napravite kroj od papira u prirodnoj veličini, i prema vašim merama, kao na umanjenom kroju. Zatim iskukičajte probne uzorke prema šemama 12 i 12a, i na osnovu njih preračunajte broj petlji potrebnih za početni lančić. Broj petlji treba da bude deljiv sa 3, plus 7 petlji za prvi stubić.Prednjica

Počnite izradu haljine od donje ivice i kukičajte nagore heklicom br. 2,5, prema šemi 12. Menjajte boje ovim redosledom - 11 redova narandžasto, 11 redova tirkiz, 11 redova ljubičasto. Zatim nastavite uzorak prema šemi 12a, ali kukicom br. 2. Isheklajte 12 redova narandžasto. Sada počnite da popunjavate mrežu prema šemi 12b, i to stubićima s 1 navijutkom. Centralnu šaru u vidu dijamanta smestite simetrično u sredinu pletiva. Uradite 12 redova tirkiz, i 12 redova ljubičasto. Kada uradite 18 redova mustre 12b, šemu okrenite za 180 stepeni i nastavite da pletete drugu polovinu uzorka dijamanta (nastavite 14. red, pa 13. red, 12. red, itd., dakle, pratite šemu unazad).
Na visini vratnog izreza završite veliki dijamant, razdelite pletivo i započnite 2 mala dijamanta, postavljena simetrično u odnosu na veliki. Levu i desnu stranu pletite odvojeno. U toku heklanja, proveravajte oblik haljine na svom papirnom kroju, oduzimajući petlje da biste dobili željeni oblik.

Leđa

Kukičajte kao prednjicu, ali samo sa jednim velikim dijamantom u sredini, i prema papirnom kroju.

Prednjicu i leđa po želji ukrasite zlatnim lukresom, lančanim bodom (pogledajte fotografiju), na sledeći način: ubodite heklicom u pletivo i izvucite petlju, ponovo ubodite heklicu, zahvatite nit i izvucite petlju. Na heklici imate 2 petlje, kroz obe provucite nit odjednom.

Prednji deo i leđa ispeglajte i sastavite po ramenim i bočnim šavovima. Na bočnim šavovima ostavite proreze na donjem delu radi lakšeg koračanja.

Rukavi

Ispletite rukave prema šemi 12, sastavite ih po bočnom šavu i uglavite u otvore za rukave.

Kragna

Kragnu naheklajte na vratni izrez. U svakom parnom redu radite dodavanja, kao na šemi 12a. Opheklajte vratni izrez i gotovu kragnu narandžastim predivom, a na kraju uradite lančani bod svetlucavim lukresom.